Mens vi jobber med å (re)orientere oss i den hyperkomplekse virkeligheten suser utviklinga videre. Jeg forstår Qvortrups hyperkompleksitet slik at det hele tiden foregår veldig mange ting på veldig mange steder samtidig, og når samfunnet vårt i tillegg preges av fravær av et felles perspektiv for å forstå det som skjer, kompliseres vår (re)orientering - eller: vår evne til å ta inn / vår favning (takk Alvaro).
Selv om det ikke er nytt at det hele tiden foregår veldig mange ting på veldig mange steder samtidig, er det nye at informasjon om alt det som foregår på veldig mange steder samtidig er tilgjengelig nesten hele tiden og nesten over alt (men ikke når Michael er på jakt på fjellet).
For skoleledelse er det hyperkomplekse samfunn en utfordring fordi vi skal legge til rette for at det foregår læring hos barn og unge samtidig som vi må finne ut av hvordan vi skal håndtere det hyperkomplekse samfunnet selv. Her fant jeg Dons sin artikkel ”På vei mot digital kompetanse” i boka Skoleledelse. Betingelser for læring og ledelse i skolen oppklarende fordi han i artikkelen konkretiserer og gir eksempler på den nødvendige digitale kompetansen en skoleledelse i dag bør besitte. En anekdote i artikkelen handler om en rektor som avholdt et ekstraordinært møte med skolens elevråd - på Facebook i påskeferien!
Jeg tror facebook i skolen har stort uforløst potensiale i noen sammenhenger. Her for leden var det en klasse på ungdomsskolen som sammen med læreren ved et uhell ble innelåst på et av klasserommene (et eller annet skjedde med døra), da brukte de facebook til å formidle at de trengte hjelp til å komme seg ut!
SvarSlettTakker for tips om kva eg skal lese no. Har prøvd å trokle meg gjennom artikkelen til Qvortrups.Langt og litt tungt stoff, men heldigvis fins det blogger. Har hatt best utbytte av å lese innlegget til Sorgenfri og dine innlegg om hyperkomleksitet.
SvarSlettI et av innleggene på den proximale sone-bloggen viser jeg til en professor som først, med utgangspunkt i at elevene ellers gikk inn der i stedet, tok inn facebook i dashboardet i faget sitt men etter en periode med dette måtte ta det vekk fordi studentene evaluerte det slik at facebook-app'en tok vekk fokus for de i skolearbeidet. :o)
SvarSlettAha-opplevelse i forhold til Mixmasters kommentar her: Elevene tenker sikkert at Facebook=venner og fritid og sånt, IKKE skole. På lik linje som mange lærere/skoleledere kanskje tenker nøyaktig det samme.
SvarSlettEn utfordring for oss da, som vil forsøke å bli kjent i elevens digitale verden (fritidsbruken), men som da møter "motstand" fra elevflokken.
Må bli å jobbe litt med holdninger, kanskje?!
Rektoral kompleksitet handler også om å måtte forholde seg til både læreres og elevers tradisjonelle forestillinger om hva kunnskap, læring og undervisning er, i en periode hvor vilkårene for andre tre endres radikalt. Utfordringene blir store de som skal lede skoler inn i et nytt pedagogisk landskap.
SvarSlett